Hírek, cikkek, aktualitások, vélemények a GFS Consulting Pénzügyi Tanácsadótól

Nem lesz egyszeri forintosítás a devizahiteleknél
Mit hagynak maguk után a kivonuló bankok?
Kizárta Orbán Gábor annak lehetőségét, hogy egyszerre váltsák át a devizahiteleket forinthitelekre. A hiánycélt és a jegybanki devizatartalékot nem veszélyeztetheti a devizahiteles csomag, a bankok viszont számíthatnak veszteségekre - írja az államtitkár szavai alapján a Reuters. Orbán Gábor szerint zéró a valószínűsége annak, hogy a devizahiteles csomag hatására akár csak egy külföldi bank is rendezetlenül elhagyja az országot.

A hírügynökség beszámolója szerint Orbán Gábor a Reuters Investment Summit című rendezvényen úgy fogalmazott, teljes mértékig tudatában van a kormány a devizahiteles csomaggal kapcsolatos korlátoknak. Ilyennek nevezte a jegybank devizatartalékát és a piac devizakereslet-felszívó képességét.

Kizárta, hogy a teljes deviza jelzáloghitel portfóliót egy lépésben forintosítsák, ez ugyanis fenyegetést jelentene a forintpiacra és a bankrendszerre is. Egyúttal kizárta egy olyan devizahiteles csomag lehetőségét is, amelynek kedvezőtlen hatásai lennének a jegybank devizatartalékaira "abban az értelemben, hogy azokat túl alacsony szintre csökkentenék". Nem tekintem megoldásnak azt, amelyik hátrányos a jegybank tartalékpolitikájára nézve - fogalmazott.

Korábban Patai Mihály, a bankszövetség elnöke is figyelmeztetett arra, hogy 10 milliárd franknyi devizahitel konverziója alááshatná a forint árfolyamát, amennyiben azt az azonnal devizapiac igénybevételével hajtanák végre. Matolcsy György jegybankelnök szintén jelezte ellenkezését az egyszeri konverzióval szemben. Hozzátette azonban, hogy ha szükség lesz rá, a jegybank kész a devizatartalék révén is rendelkezésre állni.

Orbán Gábor szerint a hiteleknek a jelenlegi árfolyamgát rendszeren nyugvó fokozatos átváltása viszont egy lehetséges megoldás a problémára. A hitelek hátralévő mintegy 15 éves futamidejét szerinte rövidíteni lehetne. Orbán szerint a kormány novemberben tekintheti át a lehetőségeket, köztük a bankszövetség által javasoltakat is. Ezután azt a megoldást választhatják ki, amelyik a legkisebb kockázattal jár a gazdaságra nézve, és hozzájárul a devizahitelek kivezetéséhez.

A bankok eddigi javaslatai túl nagy hozzájárulást követeltek volna meg a kormánytól, amit a kabinet nem kíván vállalni. A bankoknak elsősorban a saját ügyfeleikkel kell megoldást találniuk - mondta Orbán. A megoldás nem veszélyeztetheti a hiánycélokat - hangsúlyozta. Bármilyen megoldás is születik, szerinte "zéró esélye" van annak, hogy egy bank ennek eredményeként rendezetlenül kivonul a magyar piacról.

 Forrás: Pénzcentrum.hu


GFS Consulting vélemény:

 A politikai "keménykedés" után beköszönt a reális valóság, úgy tűnik a kormány kezdi felismerni, az egyszeri és gyors átváltás bedöntené a Forintot.

Ezzel együtt gondolkodjunk logikusan, ha egy bank a folyamatos nyomás hatására, elért veszteségek okán kivonul mi nem lepődnénk meg.

Mi marad egy kivonuló bank után avagy mire elég az OBA vagyona?

2012 végén 17 366 milliárd forintra rúgott a betétállomány, ebből 12 777 milliárd forintnyi biztosított betét 8 753 milliárd forintnyi részét garantálta az OBA a maga 76,6 milliárdos vagyonával.

Tehát, azok a bankok - akik kivonulhatnak - jelenleg veszteségesen működnek, tehát azért vonulnak ki, mert nem éri meg nekik maradni, ugyanis a hitelezésből kifolyólag veszteségük van és még lesz is. Ugyanis a betétesek pénzét kihelyezték, ami nem folyik be, mert jelentős rész nem fizet, ingatlanárak leestek, kormány rá fogja terhelni a deviza árfolyam különbözetet a bankokra, stb. A banknak vevőt (másik bank) kellene találnia, de veszteséges üzletért nem állnak sorba és nem is lehet ilyen pozícióban jól értékesíteni.

Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy egy vagy több bank kivonulása esetén előfordulhat olyan helyzet, hogy a betétbiztosítási alapban lévő pénz nem fogja fedezni a betéteket. Erre utalhatott az államtitkár, hogy ilyen nem fordulhat elő, de lehet hogy ő már tudja azt, hogy ki áll ilyenkor helyt. Nyílván csak az állam lehet, ha helyzete azt megengedi... Megengedi?

  • Szeretné pénzügyi vagyonát biztonságba helyezni?
  • Kérjen időpontot most!

Gödrösy Balázs RPT 2013. szeptember 26.

billiga cykelkläderradtrikot kaufentenue cycliste pas chercyklistický dressalg sykkelklćr - Kjřp sykkelklćr til damer og herrecompleti ciclismo - fino al 50% di scontocomprar maillot ciclismoMountainbike kleding - Wielerkleding online kopenkoszulki rowerowe
Il a été discuté que la montre est en France ou ŕ acheter moins cher que la Suisse, est-ce vrai? Les Suisses pensent ŕ acheter une montre, ne comprennent pas pourquoi les montres suisses, mais moins cher d'acheter en France. Je veux savoir les étudiants disent la réponse.

  • replique montre de luxe
  • replique montre
  • replique montre de luxe
  • achat montre luxe
  • replique montre de luxe
  • copie de montre de luxe
  • replique montre de luxe
  • Replique Montre Suisse