Hírek, cikkek, aktualitások, vélemények a GFS Consulting Pénzügyi Tanácsadótól

Egy döntéssel csökkentették a unit-linked alap értékét
Közel 40% veszteséget szenvedtek el a biztosító ügyfelei
A biztosító szerint a mögöttes befektetések illikviddé váltak, ezért kezdeményezték a nettó eszközérték felülvizsgálatát az eszközök valós értékének meghatározása céljából és ekkor derült ki az óriási mértékű csökkenés.

Brutális csökkenés

Idézet egy ügyfélnek küldött levélből:

 " Az utóbbi idők ingatlanpiaci folyamatainak kedvezőtlen alakulása következtében az AXA Ingatlan unit-linked eszközalapban szereplő egyes mögöttes ingatlanalapok (az Aberdeen és a Carion ingatlanalapok) illikviddé váltak, azaz felfüggesztés, forgalom vagy kereslet hiányában nem értékesíthetők. Az Értékelési Szabályzat szerint a Biztosító a piaci gyakorlatnak megfelelően, egy független eljárás keretében kezdeményezte a Letétkezelőnél a nettó eszközérték felülvizsgálatát az eszköz valós piaci értékének meghatározása céljából.

Ennek eredményeképpen az AXA Ingatlanalap nettó eszközértéke a mai napon korrigálásra került, így az eszközalap befektetési egységeinek árfolyama 0,847934-re csökkent."

 

 forrás: axa.hu

Mi is történt valójában?

Tehát mintegy 40%-os csökkenés egy pillanat alatt, "természetesen" utólagos közléssel. Mindez 2013-ban Magyarországon.

Jól látja a kedves olvasó ez színtiszta veszteség, minden előzmény nélkül. A veszteség mértéke attól függött, hogy ki mikor vett ebből az eszközalapból.

Korábban volt már rá példa, hogy az ingatlanalapokat zároltak (2008-2009 fordulóján a válság kirobbanása után) és amikor újra hozzáférhetővé tették, akkor jelentősen csökkentek az árfolyamok. Sajnos a vonatkozó jogszabályok Magyarországon ezt a piaci magatartást megengedik a biztosítóknak, így bármikor újra előfordulhat, hogy a biztosnak hitt befektetés értéke egyik napról a másikra lecsökken, a biztosító pedig hivatkozhat egy ellenőrízhetetlen információra.

A unit-linked biztosításokról már korábban írtuk. Amellett, hogy nagyon drágák, az egyik legnagyobb problémát a befektetések átláthatatlansága jelenti. Ugyanis alapszabály, hogy soha ne fektessünk olyan befektetésbe, ahol nem tudjuk pontosan hol van a pénz. Egy ingatlan alap esetében ennek úgy kellene működnie, mint Németországban, ahol tételesen közlik, hogy melyik ingatlanba fektetnek és az milyen bérleti kihasználtsággal, milyen éves bevétellel, stb van nyilvántartva.

Magyarországon sajnos ettől nagyon messze vagyunk. A biztosítói eszközalapok tekintetében, nagyon kevés információ áll rendelkezésre a tényleges befektetési hátterekről és így szinte kizárt, hogy jól megalapozott döntést hozzunk, ha befektetéssel kombinált biztosításba fektetünk.

 • Szeretné, ha a biztosító nem veszítené el az Ön megtakarítását?
 • Szeretne többet kihozni a befektetéséből?
 • Szeretné, ha a biztosító költségei nem vinnék el a megtakarítását?
 • Nem elégedett a unit-linked (befektetéssel kombinált) életbiztosításával?

SEGÍTÜNK! Kérjen kötelezettség mentes, személyre szóló konzultációs lehetőséget! Kérjen időpontot most!

 Gödrösy Balázs RPT 2013. szeptember

billiga cykelkläderradtrikot kaufentenue cycliste pas chercyklistický dressalg sykkelklćr - Kjřp sykkelklćr til damer og herrecompleti ciclismo - fino al 50% di scontocomprar maillot ciclismoMountainbike kleding - Wielerkleding online kopenkoszulki rowerowe
Il a été discuté que la montre est en France ou ŕ acheter moins cher que la Suisse, est-ce vrai? Les Suisses pensent ŕ acheter une montre, ne comprennent pas pourquoi les montres suisses, mais moins cher d'acheter en France. Je veux savoir les étudiants disent la réponse.

 • replique montre de luxe
 • replique montre
 • replique montre de luxe
 • achat montre luxe
 • replique montre de luxe
 • copie de montre de luxe
 • replique montre de luxe
 • Replique Montre Suisse