Hírek, cikkek, aktualitások, vélemények a GFS Consulting Pénzügyi Tanácsadótól

FONTOS!!! Tájékoztató a 2013. augusztus 1-től életbe lépő változásokról
Hogyan kerülheted el az újabb adókat?
2013. augusztus 1-jétől jelentősen emelkednek a kamatjövedelmek adóterhei, növekednek a tranzakciók után keletkező adók illetve illetékek is! Kétség nem fér hozzá át kell alakítani a bankolási szokásainkat, ahogy mindig most is segítünk eligazodni!

1. A jövőben a kamatjövedelmek után főszabály szerint 6 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást (EHO) is kell fizetnie annak a magánszemélynek, aki devizabelföldinek minősűl.

Ha Ön bankbetéttel, vállalati kötvénnyel vagy olyan befektetési jeggyel rendelkezik, amelynek a kamatát, hozamát a jogszabály EHO-kötelessé teszi, akkor az eddigi 16 százalékos kamatadó mellett a jövőben további 6 százalékos EHO-t is kell fizetnie keletkező kamatjövedelmei után. Ennek megállapítása, levonása és átutalása az adóhatóságnak - a kamatadóhoz hasonlóan - a kifizető feladata.

Az új jogszabály ugyanakkor rendelkezik néhány kivételről, melyre szeretnénk felhívni a figyelmét:

 • vannak olyan kamatjövedelmek, amelyekre a korábbi jogszabályok további alkalmazásával még mindig 0 százalék személyi jövedelemadó vonatkozik. Az ilyen kamatjövedelmet EHO sem fogja terhelni (például ha Önnek van 2006. szeptember 1. elott vásárolt befektetési alapja, akkor ennek visszaváltásakor nem keletkezik adóköteles kamatjövedelme);
 • az Európai Gazdasági Térség (EGT) állama által kibocsátott, forintban jegyzett, hitelviszonyt megtestesítő értékpapír után keletkező kamatjövedelemre sem kell EHO-t fizetni (ez a gyakrolatban a magyar államkötvényeket és kincstárjegyeket jelenti);
 • azon befektetési alapok befektetési jegyein elért kamatjövedelem esetén, amelyek mögött legalább 80 százalékban az előző pontban feltüntetett állampapír van, nem vonatkozik az új adóteher.

Felhívjuk a figyelmét arra is, hogy ha Ön 2013. augusztus 1. előtt nyit Tartós Befektetési Szerződés-számlát (TBSZ), akkor ezen a számlán keletkező hozama az EHO-fizetési kötelezettség alól teljes egészében mentesül, még akkor is, ha a számlát a 3 éves lekötési időszakon belül megszünteti.

E dátum után nyitott TBSZ-számlák esetében ugyanakkor a 3 éves lekötési időszak lejárata előtti megszüntetésnél már kell majd EHO-t is fizetni a keletkezett jövedelem után. Ha a TBSZ-számlájáról a 3 éves lekötési időszak végéig nem vesz fel pénzt, csak 10 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetnie a hozam után. Ha pedig a lekötési időszak az 5 évet eléri, akkor a személyi jövedelemadó mértéke nulla százalék. Ezekben az esetekben a hozamot nem terheli EHO. Tehát a 2013-ban nyitott TBSZ számlák teljes kamatadómentessége 2019. január elseje utáni pénz felvételek esetében fog teljesülni.

Érdemes továbbá megfontolni a külföldön (EU) nyitott számlákon történő pézelhelyezések lehetőségét, hiszen vannak olyan országok ahol a devizakülföldiektől  a kifizetők nem vonnak a fenti módon adót, természetesen ennek az előnynek a mérlegelése személyre szabott egyedi elemzést igényel.

2. Pénzügyi tranzakciós illeték emelése: A fizetési műveleteknél, átutalásoknál 2-ről 3 ezrelékre emelkedik az illeték, a 6000 forintos korlát megtartásával. A tranzakciós illeték esetén a készpénzfelvétel drágul a legnagyobb mértékben, mivel az illeték megduplázódik, így minden ezer forint felvétele után 6 forintot kell majd fizetni, a 6000 forintos korlát eltörlésre került.  Így például egy 100 000 forintos havi fizetés készpénzfelvételét évente összesen 7200 forint tranzakciós illeték terheli.

Az illetékemelések leginkább a készpénzfelvételt érintik, különösen a nagyösszegű tételek lesznek jelentősen terheltek, hiszen 1.000.000.- Ft felvételi illetéke 6.000.- Ft lesz alkalmanként és mivel felső határ nincs ezért ez egyenes arányosan emelkedik.

Kíváncsi arra, hogy hárítják át a Bankok a tranzakciós illetéket Önre? 

Ide kattintva a legtöbb magyarországi bank kondícióinak változását megtalálja.

Tudta azt Ön, hogy a tranzakciós illeték a környező országok pénzforgalmában máig nem létező adófajta?

Szeretne tisztán látni és átlátni a változásokat?

Kérjen személyre szabott tájékoztatást!

Gödrösy Balázs RPT®

billiga cykelkläderradtrikot kaufentenue cycliste pas chercyklistický dressalg sykkelklćr - Kjřp sykkelklćr til damer og herrecompleti ciclismo - fino al 50% di scontocomprar maillot ciclismoMountainbike kleding - Wielerkleding online kopenkoszulki rowerowe
Il a été discuté que la montre est en France ou ŕ acheter moins cher que la Suisse, est-ce vrai? Les Suisses pensent ŕ acheter une montre, ne comprennent pas pourquoi les montres suisses, mais moins cher d'acheter en France. Je veux savoir les étudiants disent la réponse.

 • replique montre de luxe
 • replique montre
 • replique montre de luxe
 • achat montre luxe
 • replique montre de luxe
 • copie de montre de luxe
 • replique montre de luxe
 • Replique Montre Suisse