Hírek, cikkek, aktualitások, vélemények a GFS Consulting Pénzügyi Tanácsadótól

Akár stagfláció is jöhet Európában
Az infláció elengedésével fogják az adósságokat eltűntetni?
A válságos idők elhúzódására és az egyensúlytalanságok folytatódására lehet számítani Európában - erre a következtetésre jut Győrffy Dóra, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem docense. A Pénzügyi Szemlében megjelent írásában a szerző úgy látja, hogy a válság sokféle formát ölthet, amelyek közül nem zárható ki annak lehetősége, hogy az Európai Központi Bank az infláció elengedésében fogja megtalálni az adósságok leépítésének eszközét. Amennyiben ez megtörténik, jöhet a stagfláció.

A meglehetősen borúlátó következtetésekre Győrffy elsősorban a görög válság tapasztalatai alapján jutott. A közgazdász szerint a külső nyomásra történő szerkezetváltás korlátait Görögország példája jól illusztrálja. A hazai rossz kormányzás negatív hatásait nem képesek ellensúlyozni a válságkezelés során létrejött intézményi megoldások. Ilyen kudarcnak tekinthető a görög esetben, hogy (1) mivel a közigazgatási posztokat elsősorban zsákmánynak tekinti a győztes párt, a szakértelem szempontja háttérbe szorul, (2) a közpénzek beszedését és elköltését szabályozó intézményrendszer rendkívül gyenge, korrupt, (3) a szakszervezetek túlnyomó többsége a közszféra dolgozóit képviseli, amely rendkívül merev foglalkoztatási szabályokat jelent -az ebből fakadó strukturális munkanélküliség ellensúlya a hatalmas informális szektor, illetve (4) a lakosság nagyon erősen támaszkodik az államra a különféle szolgáltatások terén. 

Így nem lehetett sikeres a két válságkezelő csomag: a magasabb beszedett adók révén az állami vállalatok veszteségeit igyekeztek pótolni, míg kevés erőfeszítés történt a liberalizáció és privatizáció terén. A várt fellendülés így elmaradt, helyette folytatódó recesszió, növekvő munkanélküliség, csökkenő állami bevételek és növekvő kiadások váltak jellemzővé. Ebben a helyzetben a növekedési visszaesés a vártnál jóval nagyobb volt, míg a foglalkoztatás csökkenését elsősorban a magánszférának kellett elviselnie. A tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy belső elkötelezettség nélkül a külső kényszer csupán nagyon korlátozottan képes mélyreható változásokat indítani - mondja Győrffy. 

Ettől függetlenül komoly közgazdasági érvek szólnak az európai pénzügyi integráció mélyítése mellett, amelynek során a jól teljesítő régiók kisegítik a bajban levőket. Az eurókötvények vagy egy közös bankmentő alap erre a problémára nyújthat megoldást. Azonban a transzferfüggőség elkerülése érdekében ennek megvalósulásához megkerülhetetlen az ezzel járó erkölcsi kockázat kezelése, amelyre a jelenleg kialakított intézményrendszer messze nem jelent biztosítékot. Legfőképpen azért nem, mert a változások után a válság előtt is érzékelt erkölcsi kockázat még erőteljesebb lett - azaz a befektetők várakozása, hogy a rossz adósokat kimentik és ezért ők nem viselnek kockázatot, jórészt megvalósult. Az intézményi változások másik problémája, hogy a kikényszeríthetőség továbbra is gyenge. 

Mindezek ellenére egyértelmű az uniós irány: az elfogadott megoldások alapvetően a gazdaságpolitika további depolitizálása és szupranacionális szintre tolódása felé mutatnak - ismeri el Győrffy. Azonban a görög példa a szakértő szerint azt bizonyítja, hogy szupranacionális szintről nem lehet kikényszeríteni az optimális nemzeti gazdaságpolitikát. 

Ebből fakad a szerző végső következtetése, miszerint az egyensúlytalanságok tartósak maradhatnak, Európa számára a válságos idők még nem értek véget. Amennyiben a helyzetre az EKB az infláció elengedésével fogja megtalálni a választ, úgy az 1970-es évek története játszódhat le újra, amikor infláció és stagnálás együttesen volt jellemző. 

Forrás: portfolio.hu


 GFS Consulting vélemény:

Győrfy Dórának igaza lehet, ugyanis a mindenkori kormányok, jegybankok érdeke az, hogy az inflációval csökkentsék a felhalmozott adósságok reálértéket. Ne felejtsük el, azt, hogy az EU adósság állománya soha nem volt még ilyen hatalmas.

A befektetőket ez arra figyelmezteti, hogy nem elég a kamatokat, hozamokat vadászniuk, hanem arra is figyelniük kell, hogy befektetésük értékállósága is meg maradjon, ez pedig kizárólag stabil vagyoni értékek bevonásával (pl.: vállalati részvény, fizikai arany, ingatlan tulajdon megfelelő gazdasági növekedésű régióban, stb) illetve nagyon erős diverzifikációval fogják tudni elérni.

Tudja mi az az aktív vagyonkezelés? Ismeri az eredményeit? Szeretne belőle profitálni?

Kérjen időpontot most!

billiga cykelkläderradtrikot kaufentenue cycliste pas chercyklistický dressalg sykkelklćr - Kjřp sykkelklćr til damer og herrecompleti ciclismo - fino al 50% di scontocomprar maillot ciclismoMountainbike kleding - Wielerkleding online kopenkoszulki rowerowe
Il a été discuté que la montre est en France ou ŕ acheter moins cher que la Suisse, est-ce vrai? Les Suisses pensent ŕ acheter une montre, ne comprennent pas pourquoi les montres suisses, mais moins cher d'acheter en France. Je veux savoir les étudiants disent la réponse.

  • replique montre de luxe
  • replique montre
  • replique montre de luxe
  • achat montre luxe
  • replique montre de luxe
  • copie de montre de luxe
  • replique montre de luxe
  • Replique Montre Suisse