Hírek, cikkek, aktualitások, vélemények a GFS Consulting Pénzügyi Tanácsadótól

Aktívan kezelt High-Yield alapok hozzák a hozamot?
Már nem kellenek a bóvli kötvények
A bóvli kötvények piacán az utóbbi hetekben komoly rali bontakozott ki, amit a befektetők sem hagytak figyelmen kívül, a tőkebeáramlás rekordokat döntött. A szerdán zárult héten azonban komoly visszaesést mutattak az adatszolgáltatók, a bóvli kötvényalapokba mindössze 100 millió dollár érkezett, ami az egy héttel korábbi érték tizede. A statisztikák alapján a befektetők a piacon inkább profitrealizálásba fogtak, és a frissen felszabaduló pénzt befektetési kategóriás kötvények vagy éppen részvények vásárlására fordították - írja a Reuters.

A Bank of America Merrill Lynch friss heti elemzése szerint meredeken visszaesett a bóvli kötvényeket vásárló alapok iránt a kereslet, a május 15-én zárult hét során mindössze 100 millió dollár friss tőke érkezett az alapokba, míg egy héttel ezelőtt még 1 milliárd dollár volt a tőkebeáramlás. A nagyobb visszaesésre magyarázatul szolgálhat, hogy az utóbbi időszakban rekord mélységbe csökkentek a hozamok ezen a piacon, a Barclays amerikai vállalati bóvli indexe 4,97%-os hozamot mutatott május 7-én. 

Az EPFR Global adataira hivatkozva azt írták az elemzők, hogy főként az amerikai bejegyzésű alapok iránt esett vissza a kereslet. Ezekből az alapokból 400 millió dollárt vontak ki a befektetők, ami 2013-ban a második legrosszabb hétnek számított. Míg az amerikai piacon a profitrealizálás volt látható, addig az Amerikán kívüli alapok esetében fennmaradt a tőkebeáramlás, az alapokba 500 millió dollárnyi friss tőke érkezett. 

Az amerikai piacon a jegybanki likviditásbővítés segíti a piacot, a historikus mélységben lévő kockázatmentes hozamok mellett a befektetőknek kockázatot kell vállalniuk. A hét során az amerikai alapoknál kettősség volt megfigyelhető, a passzív ETF-ekből 533 millió dollárt vontak ki a befektetők, viszont az aktívan kezelt high-yield alapokba 136 millió dollárnyi friss tőke érkezett. Az ügyfelek miközben a bóvli kötvényalapokat hanyagolták, addig a biztonságosnak tekinthető vállalati kötvényalapokba szép tőkebeáramlás érkezett, az 1,4 milliárd dolláros plusz azonban elmarad a korábbi 3 milliárd dolláros értéktől. 

A feltörekvő piaci kötvényalapok is keresettek voltak, bár a 870 millió dolláros tőkebeáramlás jelentősen elmaradt a megelőző hét 1,9 milliárd dolláros értékétől. A befektetők sokkal inkább a részvényalapokban láttak a piacon lehetőséget, a tőkebeáramlás itt 1,4 milliárd dollár volt, ami február óta a legmagasabb értéknek számított. 

Ha globálisan nézzük a tőkeáramlásokat, akkor azt vehettük észre, hogy a május 15-ével zárult hét során a befektetők egyértelműen a részvényalapokat részesítették előnyben, előbbi alapok tőkebeáramlása majdnem négyszerese volt a kötvényalapokénak. A kötvényalapokba világszerte 3,4 milliárd dollár érkezett, miközben egy héttel korábban már 13,07 milliárd dollárról szóltak a hírek. Az év eleje óta kiegyensúlyozott a helyzet, a kötvényalapokba 165,1 milliárd dollár érkezett, míg a részvényalapokba 176,36 milliárd.

Forrás: portfolio.hu


GFS Consulting vélemény:

Mivel a fejlett piacokon az államkötvényeken minimális hozamot tudnak realizálni a befektetők - lévén a FED, EKB mellett Japánban is alacsonyak a hozamok -, így a tőke folyamatosan keresi azokat a pozíciókat ahol vállalható kockázat mellett, megfelelő hozamot tud elérni. Ezért van napjainkban nagy keletje a kötvény típusú befektetéseknek.

Kérdés azonban az, hogy mi az ami bóvli és mi az ami nem?

Szótár szerint a bóvli kötvény: spekulációs fokozatú, nagy haszon lehetõségét, nagy kockázattal hordozó vállalati kötvény. Az Egyesült Államokban igen kedvelt.

A magyar államkötvények besorolása a legtöbb hitelminősítőnél a bóvli kategóriában van, illetve nem egy hazai vállalati "sikersztori" végződik úgy, hogy nemhogy a kamatot, de még a befektetett tőkét sem tudják visszafizetni. Szóval csak körültekintően a kötvényekkel...

Tudni szeretné milyen kötvényeket érdemes a portfóliójában tartania? Mely esetekben optimális a hozam-kockázat arány?

Kérjen időpontot most!

billiga cykelkläderradtrikot kaufentenue cycliste pas chercyklistický dressalg sykkelklćr - Kjřp sykkelklćr til damer og herrecompleti ciclismo - fino al 50% di scontocomprar maillot ciclismoMountainbike kleding - Wielerkleding online kopenkoszulki rowerowe
Il a été discuté que la montre est en France ou ŕ acheter moins cher que la Suisse, est-ce vrai? Les Suisses pensent ŕ acheter une montre, ne comprennent pas pourquoi les montres suisses, mais moins cher d'acheter en France. Je veux savoir les étudiants disent la réponse.

  • replique montre de luxe
  • replique montre
  • replique montre de luxe
  • achat montre luxe
  • replique montre de luxe
  • copie de montre de luxe
  • replique montre de luxe
  • Replique Montre Suisse