Befektetési biztosítás - unit-linked

 • Szeretne többet kihozni a befektetéséből?
 • Szeretné, ha a biztosító költségei nem vinnék el a megtakarítását?
 • Nem elégedett a unit-linked (befektetéssel kombinált) életbiztosításával?
 • Szeretne kicsit a termék mögé látni?

Biztosítási területen tevékenykedőként 1999-ben találkoztam elöször a konstrukcióval, mely gyakorlatilag egyszerre akar több mindenre megoldást nyújtani azok közül a problémák közül, amelyekkel életpályánk pénzügyi területén találkozunk: megtakarítás, befektetés, biztosítás. Mivel első ügyfeleim szerződései azóta lejártak azt gondolom, hitelesen tudok véleményt formálni a konstrukció tényleges jellemzőiről.

Magyarországon a unit-linked biztosítások egyik legtöbbet értékesített típusa a rendszeres befizetéshez (havi/negyedéves/féléves/éves) kötődő, fix tartamra vagy élethosszig tartó termékcsalád. Vegyük tehát górcső alá ezt a típust!

Költségekről őszintén:

Ez a termék sok költséget tartalmaz - ezek az alábbiak lehetnek:

1. Szerződéskötési/nyilvántartási költségek:

 • kezdeti költségek: az első 2 (ma már inkább 3) év befizetéseinek 6-8%,
 • adminisztratív költségek: 500 Ft v. 2 €/hó

2. Befektetéshez kötődő költségek:

 • eladási-vételi árrések: 3-5%
 • alapkezelési díj: 1,5-2%
 • átváltási költségek

3. Biztosítási költségek:

 • Biztosítási összegtől függően pár ezreléktől a befizetett díj akár 30%-ig is terjedhetnek.

Ha nagyon olcsón akarjuk megúszni, akkor is kb. a megtakarításunk 13%-ról le kell mondanunk évente. Természetesen találhatók a piacon alacsonnyabb költségű termékek is, viszont valamiért az ügynökök nem ezeket ajánlják... Az utóbbi időkben rengeteg ügyfél keresett meg minket, hogy segítsük őket ki a magas költségek okozta nehéz helyzetből, melynek kapcsán kellően sok számlakivonatot megnéztünk és a befizetésre vetített tényleges költségek elemzése után az derült ki, hogy a tényleges költségek inkább az évenkénti 20% közelében szóródnak.

Befektetés - Számoljunk együtt:

Mennyi ma a jegybanki alapkamat Magyarországon? 6%. Tehát ez az a hozam szint, ami különösebb kockázatvállalás nélkül bankbetétben ill. államkötvényben elérhető.

Az érthetőség kedvéért, ha mondjuk egy bankba tennénk a pénzünket, akkor (a unit-linked költségeit feltételezve) ez úgy nézne ki, hogy a befizetésünkből elvennének 13%-ot majd egy év múlva jóváírnának 6%-ot. - Megéri? Nyílván nem.

Természetesen nézzük meg azokat az érveket, amik azt mondják, hogy ez a megtakarítás hosszú távra (minimum 10-20 évre) szól és így már biztos megéri. Illetve hosszútávon magasabb kockázatot vállalva pl.: részvényalapokba fektetve, magasabb hozamok is elérhetők. Ez többnyire így van, viszont azt ne feledjük,hogy ez nem csak a befektetéssel kombinált életbiztosításokra, hanem bármilyen ezzel egyenértékű befektetésre is igaz - de mindenesetre most maradjunk ennél.

Nézzük meg, hogy hosszútávon, milyen kondíciókkal éri meg befektetéssel kombinált életbiztosításban tartani a pénzünket?

Költség (alsó hangon): 13 % + infláció (alsó hangon, de idén 2012 közel van a 6-hoz): 4% = 17% és máris a pénzünk értékénél vagyunk. Ha e feletti hozamot érnek el nekünk, akkor meg nyereségünk is van reál értéken számolva. Tehát, ha van olyan unit-linked, ami 20 éven keresztül évi 20 %-ot hoz, akkor abban érdemes tartani a pénzünket.

Kérdés az, hogy van-e ilyen? Őszinte leszek: én még nem találkoztam ilyennel.

Ennek okai részben a költségek, de jellemző például, hogy a biztosítók egy egyébként jó nevű külföldi befektetési ház (pl.:Parvest, C-Quadrat, BNP Paribas, stb.) befektetési alapjaiból vásárolnak és természetesen felszámolják a fenti alapkezelési díjakat. Egy dolgot azonban elfelejtenek: a befektetési alapok már eleve tartalmaznak alapkezelési díjat, éppen annyit, mint amennyit itthon levonnak, tehát 2+2=4%; mindezt csupán az alapkezelésre és minden évben!

Viszont, hogy pozitív példát is bemutassak: az egyik nagy biztosító legjobb alapja (egy magyar részvényalap) több, mint tíz évre visszatekintve átlagosan évente hozott nettósítva 11,18%-ot - ami egyébként tényleg kiváló és a növekedése 1%-kal jobb évente, mint a BUX indexé - viszont ahhoz, hogy a magas költségek miatt rentábilis legyen a megtakarításunk/befektetésünk, ahhoz képest ez nagyon alacsony. Tehát így sem éri meg.

Megfelelő védelmet nyújt-e a unit-linked, mint életbiztostás?

A következő az érv: de legalább van egy életbiztosításunk. Ez biztos így van, de milyen is? Illetve milyen áron? A legtöbb unit-linked biztosítás életbiztosítási része vagy ad egy minimális biztosítási összeget vagy vissza adja a befektetés aktuális értékét. Ha pedig magasabb biztosításra van szükségünk, akkor költségeink jelentősen emelkednek, ami tovább rontja megtakarításaink, befektetésünk hozam kilátását. Tehát a fenti 13%-hoz képest lényegesen magasabb költséggel kell számolnunk.

Ha például kizárólag kockázati életbiztosításra van szükségünk akkor célszerűbb egy lényegesen kedvezőbb díjú megoldást választanunk. Például egy 10 millió Ft fedezetre szóló élet- és baleset biztosítás már havi 4.000.- Ft-tól elérhető. Ez utóbbi megoldással van egy komoly biztosításunk, alacsony díjon és nem kell mindenféle magas költségű termék fizetésébe belekezdenünk, amiben ráadásul töredéke a biztosítási összeg a szükségesnek és egy tragédia esetén - pont amikor ténylegesen szükség van rá - nem segít igazán.

A mellékelt ábrán látható, a unit-linked biztosítások másik nagy problémája, mégpedig az, hogy az életkor előrehaladtával ugyanazért a biztosításért folyamatosan egyre többet kell fizetni, ellentétben egy akár 20-30 évre fix díjú kockázati életbiztosítással. Ez egy 35 éves férfi, 25 éves , 10 millió Ft összegű életbiztosításának esetében az ul-ben több mint 2 millió 200 ezer Forinttal többe kerűl. 

Tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy biztosítottsági szempontból van jobb a unit-linkednél.

Nézzük a terméket adózási oldalról:

2010-től megszünt a 20- majd 30%-os SZJA kedvezmény amit még bizonyos jövedelemhatárig igénybe lehetett venni; tehát ma már ez az érv sem szól a konstrukció mellett. A 2009-ben még igénybe vett adókedvezmények esetében a rendelkezési jog gyakorlás 2012. év végéig életben van, de 2013 január 1-től már nem, tehát adókedvezmény visszafizetési kötelezettség nélkül a szerződés ekkortól már visszavásárolható.

Befektetéseknél fontos döntési szempont még a hozamok adózása; ebben a unit-linked biztosítás kínál előnyöket például egy banki befektetéshez képest. De a tavaly óta bevezetett Tartós Befektetési Számla (TBSZ) intézménye már 2 illetve 5 évvel hamarabb kínálja azt az adómentességet, amit a biztosítások 5 illetve 10 év után.

Akkor mégis kinek jó a befektetési biztosítás?

Nem titok: 2011-ben a unit-linked biztosítás kizárólag céges szerződő esetében járhat egyértelmű előnyökkel, de azt is tisztán kell látni, hogy ez az adózási körülményektől függ és ami a magyar adózási szabályokra igaz az egyik évben, az nem biztos, hogy úgy lesz a következőben is, és, hogy hogyan lesz 10-20 év múlva... Ki tudja? Egy ilyen szerződés megkötése előtt mindenképpen javasoljuk, hogy konzultáljon okleveles könyvvizsgálóval, adószakértővel.

Viszont azzal is tisztában kell lenni, hogy ha valaki egy ilyen céges típusú biztosításból akar pénzt kivenni, akkor a mai gyakorlat szerint a szerződő cég helyére belép a biztosított (a PSZÁF ezt a gyakorlatot mint joghézagot már vizsgálja!), ezután a visszavásárlási táblázat szerinti %-ban (25-100) diszkontálják a felvehtő tőkét, majd a biztosító a maradék összegből a hatályos adózási szabályok szerint SZJA (16%) és EHO (27%) előleget von. Kérdés mi marad? Legyünk őszinték: nem sok. 

Ha mindenképpen unit-linked biztosítást akarunk magunknak kötni akkor viszont érdemesebb alacsonyabb rendszeres díjat választanunk és alakalmankénti plusz befizetéseket eszközölnünk, így ugyanazt a megoldást valamivel alacsonyabb költségen érjük el. Ezzel a módszerrel is csak a biztos veszteséget minimalizáljuk és nem a vagyonunkat növeljük.

Mit tehet az aki már rendelkezik egy ilyen szerződéssel?

A szerződések viszonylag rugalmasak, továbbá a vonatkozó szabályok szerint a biztosításokhoz úgynevezett maradék jogok is kapcsolódnak:

 • portfólió átrendezése,
 • biztosítás optimalizálása,
 • költségek hatékonyabbá tétele,
 • díjfizetés szüneteltetése,
 • díjmentesítés: a díjfizetés megszüntetése,
 • részleges visszavásárlás, befektetéseink egy részének kivétele,
 • teljes visszavásárlás, a teljes biztosítás megszüntetése, az összes befektetésünk kivétele.

A fenti lehetőségek közül az optimális megoldás kiválasztása azonban alapos szakértelmet és átgondoltságot követel meg.

Amit javasolunk, hogy alaposan gondolja át lehetőségeit, de előtte kérjen időpontot mielőbb egy Regisztrált Pénzügyi Tervezőtől®, hogy megoldási javaslatokat kapjon kérdéseire!

Gödrösy Balázs  2011. május, aktualizálva: 2013. február.

billiga cykelkläderradtrikot kaufentenue cycliste pas chercyklistický dressalg sykkelklćr - Kjřp sykkelklćr til damer og herrecompleti ciclismo - fino al 50% di scontocomprar maillot ciclismoMountainbike kleding - Wielerkleding online kopenkoszulki rowerowe
Il a été discuté que la montre est en France ou ŕ acheter moins cher que la Suisse, est-ce vrai? Les Suisses pensent ŕ acheter une montre, ne comprennent pas pourquoi les montres suisses, mais moins cher d'acheter en France. Je veux savoir les étudiants disent la réponse.

 • replique montre de luxe
 • replique montre
 • replique montre de luxe
 • achat montre luxe
 • replique montre de luxe
 • copie de montre de luxe
 • replique montre de luxe
 • Replique Montre Suisse